Gammelmor spindels väv
För länge sedan innan Skaparen hade separerat himmelen från jorden satt de nästan ihop. Fåglarna snuddade med vingspetsarna mot marken när de flög. En morgon när skogens konung, Älg, drack vatten ur sjön såg han spegelbilden av himlen i vattnet. När han tittade upp mot himlen såg han att himlen rörde sig uppåt bort från jorden. ”-Det får inte ske” sa älgen. Han körde upp sina horn i himmelen för att hålla den kvar medan han ropade på de andra djuren om hjälp. Himlen fortsatte att röra sig uppåt. Älg kände att han började tappa fotfästet. och ryckte loss sina horn.

Björn som hade hört älgs rop på hjälp kom rusande. Han tittade upp mot skyn ”- Nej, jag kan inte låta det ske” ropade han. Björn gjorde ett jätte skutt för att hålla kvar himmelen med sina armar. Men snart hängde björnen dinglande i skyn. Han drog ut sina klor och föll i marken.

Många djur hade nu hunnit samlas. De försökte alla på olika sätt att fundera ut hur de kunde fånga himlen. Gammelmor spindel som även hon kommit till platsen sa lugnt och samlat - ”Jag har en idé”

-”Det här är ett svårt problem, svarade de andra, det är för stort för dig. Inte ens älg eller björn kunde hålla kvar himlen. - ”Men jag vet ett sätt som jag tror kommer att fungera”, sa Gammelmor spindel. De andra djuren trodde inte på henne. De svarade - ”Nej, inte nu spindel. Vi har viktiga saker för oss”.

Spindel sprang då till närmsta berg. Hon spann en lång, lång tråd. Hon spann och spann. Så började hon väva en väv. När hon var klar rullade hon ihop väven till en boll, slutändan band hon fast i ett träd. Hon kastade bollen högt upp i skyn och fångade kanten på himlen. Gammelmor Spindel klättrade därefter upp längs tråden så fort hon kunde. Hon sprang över himmelen till andra sidan där hon fäste en ny tråd och vävde en ny väv och hoppade tillbaka till jorden. Hela natten jobbade Gammelmor Spindel med att väva nät som kunde hålla fast himlen vid jorden.

Vid gryningen såg alla djur att himlen hade stigit så högt som spindels nät tillät. Alla djur sprang till Gammelmor Spindel - ”Vi är så ledsna att vi inte lyssnade på dig. Som tack för att du hindrade himlen från att lämna jorden kommer du och dina ättlingar att få leva i våra hem för alltid”
 Sen den dagen kan man finna spindlar i både djur och människors hem även om människorna ibland verkar ha glömt löftet som gavs för så länge sedan.

När du nu tittar upp mot himlen en tidig morgon kan du ibland se Gammelmor Spindels väv hänga ner från skyn. En del människor kommer säga att det är solens strålar som syns, men du vet bättre.

Berättelse från Hopi-indianerna

Kommentera här: