Berättelsen om Livsspindeln- Den gamla visa spindelkvinnan

En berättelse om Livsspindeln är myten om den gamla visa spindelkvinnan som levde ensam på en plats där varken ljus eller mörker, vind eller regn fanns. Hon var den Gamla Visa vars kraft är bortom mänsklig förståelse, som drömkraft fast renare, som anden i en vision men klarare. Kraften har ingen form eller rörelse, den bara är. Det är kraften som skapar allt och det är makten - kraften i allt som är. En dag började hon tänka på hur kraften sjöng inom henne, hur hon drömde från den, hur hon önskade att hon hade någon att dela sångdrömmen med. Hon visste att detta också var kraftens önskan när nu den var ett med henne.
 I samma stund kände hon en krusning i sitt inre. Hon förstod att hon var gammal och fårad och att kraftens första sång var uråldrig. Krusningen blev till fåror, fårorna blev tätare, mer spindellika och hårdare, en kraftplats tog form som hon gav namnet Nordväst. Senare kom även jorden att skapas ur fåror, förkastningar och skrynklor alla genomströmmade av kraften. Andra kom att efterlikna processen nötter och korn, kaktusar och berg till och med oceanerna. Och människor skulle födas skrynkliga i skinnet och i hjärnan, för att hedra tiden då hon Livsspindeln sjöng kraftsången som formade nytt liv. Spindel var så glad över vad hon såg och så fylld av sångens skönhet. Åter tänkte hon på sin dröm och på nytt kände hon en krusning. Ett flöde av spindellika trådar skapade en ny kraftplats. Detta var nordöst. Kraftsången formade de olika riktningarna och på så vis även årstidernas växlingar. Livsspindel sjöng och sjöng urkraft, så började kraftplatserna röra på sig. De började sjunga med i hennes sång. De sjöng hjärtats sång, det stora mysteriets sång, sången fördjupades, och blev starkare. Under sången steg det två väsen upp ur kraftplatserna. Den visa spindelkvinnan gav dem namnen Ic`stsìty och Nau`tsìty. De var andliga varelser fyllde av kraft och visdom. Hon berättade att deras uppgift var att sjunga flera varelser till liv så att livssången kunde fortleva och skönheten delas av fler varelser.
 Ic`stsìty började sjunga way-a-hiyo, way-a-hiyo, way-a-hiyo, way-a-way-a-ho. Runt henne började virvlande, dansande klot av ljus ta form. Sjungande rörde sig kloten runt den stilla osynliga plats där Livsspindeln, Ic`stsìty och Nau`tsìty var, utåt som i en stor roterande spiral av stjärnor mot rymden. De kastade sig likt långa spindeltrådar av ljus, kraft och sång ut i mysteriet. Kraften danade både mörker och ljus i dansen.
Så börjdae Nau`tsìty att sjunga Aam-i-humm, Aam-i-humm, humm, humm, Aam-i-o,o,o. Livsspindel och Ic`stsìty följde hennes sång och från ljuskloten spanns nya former. I mörkret runt ljusgloberna dansade de form och soliditet åt mörkret. Nya planeter vaknade, stjärnsystem och galaxer skapades, varelser som inte tidigare setts till delade kraftens sång. Tillfreds med sitt arbete vände sig den gamla visa spindelkvinnan mot sina barn och barnbarn och log.
Tillsammans skapade de många världar av vilka några kom att bebos av människor. Också de hörde kraftens sång i sina hjärtan och skapade även sina egna. Ännu sjunger Livsspindeln och hennes spindelbarn och barnbarn kraft till allt levande i livets väv från det stilla centrum där de själva är.
 
Denna skapelsemyt är hämtad ur Grandmothers of the Light av Paula Gunn Allen och fritt översatt av mig.

Keep the channel open


"There is a vitality, a life force, an energy, a quickening that is translated through you into action, and because there is only one of you in all of time, this expression is unique. And if you block it, it will never exist through any other medium, and be lost. The world will not have it.

It is not your business to determine how good it is, nor how valuable, nor how it compares with other expressions. It is your business to keep it yours, clearly and directly, to keep the channel open. 

You do not even have to believe in yourself or your work. You have to keep open and aware directly to the urge that motivates you. Keep the channel open."

Martha Graham
In"Dance to the Piper"
 
 
 
 
 

Hitta din kraftplats

 
Låt kroppen bli en plats för att hämta kraft och lyssna till dina egna livsvisdomar. Kroppen bär på kunskaper om vem du är. Den vet det därför att den varit med dig från start, följt med dig i allt. Kroppen är din trognaste vän. Den har känt med dig, skrattat med dig, gråtit med dig och burit dig genom livet och den gör det fortfarande.

Genom meditation i rörelse, gärna utomhus, där du medvetet fokusera på din kropp och kroppsupplevelse kan du enklare ta del av och låta dig ledsagas av kroppen… Ta hjälp av andningen och andas dig nedåt i kroppen kroppsdel för kroppsdel, känn kontakten med dina fötter och jorden. Om du vill kan du tänka på alla som vandrat före dig, de som vandrar här nu och de som ska vandra efter dig. Gå omkring en stund och känn kontakten mellan fotsulan och marken. Gå i vördnad och gå som någon som är älskad. Hur rör sig någon som känner sig älskad. Hur rör du dig när du känner dig älskad. Hur känner du du när du rör dig som någon som är älskad. Känn i kroppen och hur dina fötter känner sig.

Låt nu dina dina fötter röra sig fritt på golvet. Känn hur fotsulan berör marken och tacka dina fötter för att de burit dig genom livet och vill bära dig och för alla steg de tagit för din skull. Tacka jorden och marken som möter dig och tar emot dina steg, dag efter dag. Stanna upp för detta ett en stund och andas mjukt och lugnt in och ut. Låt dina lungor fyllas med syre så att bröst och mage höjer sig och andas ut långsamt, så mycket som möjligt av luften och vänta ett litet slag innan du tar nästa andetag.

Rör nu foten i cirklar, knip med tårna och särar på dem om-vartannat eller gör tåhävningar på framfoten. Det gör fötterna mjuka inuti, stärker vristerna och ökar blodcirkulationen. Hitta din balans i kroppen genom att stå på ett ben samtidigt som du lyfter och spretar med tårna eller för det uppdragna benet i en vinkel och låt foten vila mot insidan av benet som du står på, försök att få upp foten ungefär i jämnhöjd med knät.

Passa på att gå barfota utomhus så ofta du kan. Muskler, senor och ligament tränas, liksom balansen. Att varje dag vistas en stund utomhus ger dig del av det Hildegard av Bingen kallade Viriditas- den gröna kraften i naturen och skapelsen.

Låt din kropp bli en plats i sig själv, där du kan hämta kraft. Öva känsla och närvaro en liten stund varje dag. Du märker då att det blir enklare för varje gång att ”koppla in dig” på kroppens ”frekvens” och att ta del av de visdomar den bär och vill ge dig. Kroppen vet - ALLTID! Den i sig vet vilka platser du kan gå till utanför dig där du kan andas lugnt och hämta mera kraft. Du kommer att känna det intuitivt när du hittar en plats som känns som din… Lita på din kropp och ge dina fötter din fulla uppmärksamhet nästa gång du tar en promenad. De vill säkert leda dig till de magiska platser där du kan hämta kraft.