Vad är Frigörande dans och rörelsemeditation i cirkel?

 
 
 
 
Livet är fullt utav rytmer! Vi är omgivna av rytmer, födda ur rytmen av vår moders hjärtslag och vår egen puls. Vi andas – rytmiskt när vi sover, äter, arbetar osv. Den frigörande dansen är ett utforskande av dig själv,  där du tillåter dig mer och mer, vilket kan speglas även i vardagen. Kreativiteten ökar och du öppnar upp fler möjligheter med ditt liv. Dansen ger dig en stunds ”egen tid” att uttrycka dig själv, som den du är eller finna nya sidor av dig själv, lyssna till dig själv och dina behov. Du kan använda dansen som ett motionspass för kropp och själ, bara för att det är roligt och härligt med rörelse och musik eller för att bli mer närvarande och nuvarande. Att lyssna på sin kropps signaler, ge tid till sig själv och röra sig i sin takt och på sitt eget unika sätt, utan prestation ökar välbefinnandet, renar och avlägsnar spänningar och blockeringar. Meditation i cirkel med hjälp av kroppens rörelser öppnar upp för din unika essens och får din själs fågel att sjunga de sånger den längtat efter att få sjunga! Dansa med din egen livsrytm, bjud upp dig själv och följ ditt inre, din sanning, din väg!

Ett danstillfälle kan gå till så här:

Vi samlas i cirkel. Dansledaren berättar om dagens tema och har till uppgift att skapa utrymme för dansen. Vi dansar några danser i cirkel för att hitta balans och närvaro. Därefter är det frigörande dans. Du ges utrymme att lyssna inåt i dina känslor, känna var de sitter i kroppen och uttrycka dem i olika rytmer och på olika sätt, kanske skaka loss blockeringar eller bara massera kroppen inifrån. Du vill kanske dansa tydliga fokuserade rörelser eller bara lekfullt ta ut svängarna på golvet och följa dina impulser. Varje danspass avslutas med rörelsemeditation i cirkel utifrån temat.

 

De fyra elementen– fyra teman som vill sätta kroppen i rörelse!

Jord Vi utforskar vårt bas-centra från fötter och tår upp till svanskotan och allt vad det står för, vardagsliv, attityder och värderingar, våra rötter bakåt i tiden … tar kontakt med  jorden… låter rytmen stiga upp i fötter, ben och höfter…

 

Vatten Vi utforskar våra känslor, vårt mag-centra under naveln som rymmer känslor, intuition och spontanitet och mötet med det omedvetna, vårt inre vatten som styrs av månens föränderliga faser. Är ditt inre hav lugnt eller i uppror? Vi dansar till flödig, böljande musik, prövar mag- och höftdans, släpper taget och flyter med!

 

Eld Vi tar kontakt med vår inre eld med vår vilja och uthållighet som i kroppen är förbundet med vår mittpunkt, solarplexus. Vi dansar till eldiga rytmer och andas in passionen till livet och skapa nya visioner i modig pionjäranda!

 

Luft Hjärtat är balanspunkten i din kropp och rymmer kärleken till dig själv och din omgivning, till livet. Vi lär oss andas rakt ner i våra hjärtan, som en öppen kanal från universum. Vi svävar likt fåglar – på tillitens vingar! Känner friheten inom oss och dansar med lätta steg in i framtiden.